2019 Compass won’t start - Jeep Compass Forum
 4Likes
  • 1 Post By dbcricket
  • 1 Post By dbcricket
  • 1 Post By khans814
  • 1 Post By Baja-D
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
post #1 of 28 Old 03-17-2019, 11:06 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 8
 
2019 Compass won’t start

I have a brand new 2019 Compass. Sometimes when I start it (push button on dash; foot on brake) it only switches “ON” instead of to “RUN”, and then it won’t let me turn it off or start it. We’ve tried a new key fob, and I haven’t figured out any pattern for when it happens (one time first thing in the morning, one time at lunch, one time at gas station). The dealership has had no luck figuring it out. Does anyone have any ideas? I’m worried that I’ve got a lemon (they’ve already had to replace a door latch for me because the alarm went off at random times, and the blindspot warning has been “temporarily unavailable” once too). I’ve had jeeps before and loved them; I’m so frustrated with this one, and would be grateful for any suggestions.
khans814 likes this.
dbcricket is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 28 Old 03-17-2019, 11:10 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 8
 
Oh, and in case it helps:
- One time it got the end of its 15 minute warmup time, and then let me switch to run.
- One time I could start it by pressing the key fob to the start button (which made the dealer think it was the fob battery, so we tried a different fob)
- One time nothing helped for about 5 minutes, so it just stayed in “on”, and then it let me start it.

I’m guessing it’s some sort of glitch with the remote start, but I’m not even using the remote start anymore, because I’m afraid of problems. I have the trailhawk model, with the winter package (remote start etc)
iidmax likes this.
dbcricket is offline  
post #3 of 28 Old 03-17-2019, 11:55 PM
Senior Member
 
10-64's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Region of Waterloo, Ontario - Home of the Blackberry & the Blue Box
Posts: 220
 
Garage
This is going to sound kind of stupid but check the owner's manual. I had a problem with mine locking me out from starting and the radio would be on and the lights would be on but I could not start the car. One day while sitting in the car trying to figure out why I couldn't started it, I looked in the owner's manual, and found a fix in there.
to be honest I don't recall where I found it and I don't have the owner's manual with me right now to look it up but I can assure you that I found the problem in the owner's manual and as soon as I follow those instructions the car started immediately.

Sent from my SM-G965W using Tapatalk

Last edited by 10-64; 03-26-2019 at 01:41 AM.
10-64 is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 28 Old 03-20-2019, 10:57 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 2
 
I had the same thing happen to me today and 3 times before that. There seems to be no rhyme or reason to why it does this. The only way I can correct it, is if I open and close the door. This seems to ”reset” the prompt to start the car.
vRisk is offline  
post #5 of 28 Old 03-22-2019, 03:28 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 5
 
The same problem has happened to me many times. Compass Trailhawk 2019 for Russia (no Start-stop system). If the problem occurs I shut down my car and start it once again. The second start always actually start engine but it is annoying.
iidmax is offline  
post #6 of 28 Old 03-22-2019, 06:26 PM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
 
Yes.. Just found this website and registered so i can talk about this. Same exact thing is happening to me. Just bought a 2019 jeep compass. On more than a dozen times, when i get in the car the break is stiff and I cant start the car. The car acts like it is on but never starts up. I've been on the phone with Chrysler all week about this. They are aware of the problem, and have a software update that is due out in April to fix the problem. I really hope this works because with the amount of time I've waited for my brand new car to start..... No one else has found any other fixes for this correct?
iidmax likes this.
khans814 is offline  
post #7 of 28 Old 03-22-2019, 11:40 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 8
 
They haven’t figured mine out yet — I have an appointment for it to go in again on Monday, and they’ve told me they might just have to wait for the software update, but they want to check some of the other systems too. One thing I’ve discovered is that, when this happens, if I turn it off (press the ignition button with my foot OFF the break) I can then turn it right back on (press the ignition button with my foot ON the break) and then it runs just fine — meaning this is really annoying, but not as disruptive as it first was (when I couldn’t get it to go back off and would get stranded). But yes, this has happened to me at least a dozen times so far, under all conditions (cold engine, quick stop for gas, after a long drive, etc).
dbcricket is offline  
post #8 of 28 Old 03-25-2019, 10:50 AM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
 
My car wont "turn off" even though it never starts. It says vehicle on and RUN. It wont let me turn it off. I have to wait for it to reboot, meaning completely shut off then the break peddle loosens...
Have you talked to Chrysler about the problem?
khans814 is offline  
post #9 of 28 Old 03-25-2019, 11:09 AM
Senior Member
 
10-64's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Region of Waterloo, Ontario - Home of the Blackberry & the Blue Box
Posts: 220
 
Garage
Quote:
Originally Posted by khans814 View Post
My car wont "turn off" even though it never starts. It says vehicle on and RUN. It wont let me turn it off. I have to wait for it to reboot, meaning completely shut off then the break peddle loosens...

Have you talked to Chrysler about the problem?
Try pressing the "Run/Start" button when it's in this condition.
That might clear it

Sent from my SM-G965W using Tapatalk
10-64 is online now  
post #10 of 28 Old 03-25-2019, 10:36 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 8
 
Quote:
Originally Posted by khans814 View Post
My car wont "turn off" even though it never starts. It says vehicle on and RUN. It wont let me turn it off. I have to wait for it to reboot, meaning completely shut off then the break peddle loosens...
Have you talked to Chrysler about the problem?
When it’s running (or, it thinks it is running) and you can’t get it off, try hitting the start button with your foot off the brake, and also try it with your foot on the brake. I’ve had good luck when my foot is off the brake, but I guess it depends whether it thinks it is running or not.

Mine is in the shop today and they’re contacting Chrysler.
dbcricket is offline  
post #11 of 28 Old 03-25-2019, 10:59 PM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 334
 
I think pressing the start/stop button with the back of your FOB is a hard "shutdown" command. There is a section on the user manual for this.
Tripod is online now  
post #12 of 28 Old 03-25-2019, 11:02 PM
Senior Member
 
10-64's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Region of Waterloo, Ontario - Home of the Blackberry & the Blue Box
Posts: 220
 
Garage
Foot off the brake, press the start button.
Works for me. (No need to use the key fob on the start button)

Sent from my SM-G965W using Tapatalk
10-64 is online now  
post #13 of 28 Old 03-26-2019, 01:12 AM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
 
Having the same issue with a 2017 Compass Latitude. Just when I think I have the combination of steps figured out to avoid the push button start not actually starting, it fails at starting. I would love to know the work around. The dealership I spoke with was only able to offer that I buy a new Jeep. Not helpful.
MLighting is offline  
post #14 of 28 Old 03-26-2019, 01:22 AM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
 
I’ve now been stuck for over an hour trying to start the vehicle with no luck. Usually I can walk around the block and come back and start it right away or sit for about 10 minutes and then try and it’ll start. Not this time.
MLighting is offline  
post #15 of 28 Old 03-26-2019, 01:37 AM
Senior Member
 
10-64's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Region of Waterloo, Ontario - Home of the Blackberry & the Blue Box
Posts: 220
 
Garage
Quote:
Originally Posted by MLighting View Post
Iâ€ve now been stuck for over an hour trying to start the vehicle with no luck. Usually I can walk around the block and come back and start it right away or sit for about 10 minutes and then try and itâ€ll start. Not this time.
Is anything "lit up"? Lights on? Radio on? AC on? Or is it completely dead.......nothing working

Sent from my SM-G965W using Tapatalk
10-64 is online now  
post #16 of 28 Old 03-26-2019, 07:04 AM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 334
 
Quote:
Originally Posted by 10-64 View Post
Foot off the brake, press the start button.
Works for me. (No need to use the key fob on the start button)

Sent from my SM-G965W using Tapatalk
Pressing the FOB key to the start button is a backup mechanisms in case something is wrong with the keyless ignitions system or the computer freezes. It is described on the page 15 of the manual.
Attached Images
File Type: png Capture.PNG (85.4 KB, 24 views)
Tripod is online now  
post #17 of 28 Old 03-26-2019, 09:27 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Posts: 8
 
Good news — there’s a software update out (dated March 20th) that should fix the no-start problem. My dealer ran it for me today. Fingers crossed!
dbcricket is offline  
post #18 of 28 Old 03-27-2019, 12:53 PM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
 
really?? Chrysler told me not until the end of April for the software update. Let me know how it goes please! Also thanks for the tips everyone. Next time it happens I will try shutting it off with my FOB.
What a pain !
khans814 is offline  
post #19 of 28 Old 04-04-2019, 02:41 AM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1
 
I've been having the same issue with my 2019 Compass, in addition to the brakes occasionally screeching like there's a banshee under my wheel. Today I noticed that the electronic throttle control light came on when it wouldn't start. The dealership I've been taking it to thus far has been unable to duplicate the issue even after having it for a couple of days, which is strange because it happens to me almost every day and the brakes screech every time I drive it, although both issues are intermittent. I even have pictures and a video of it not starting properly, but that doesn't seem to be of any help to the dealership service department.

Update: Called FCA to see what my options are. The rep just told me to take it back to the dealership and let them diagnose the issue, even though I told the rep that I've already brought it in twice and the dealership has been unable to resolve the issue and told me they would just have to wait to see if an update came through. Seems like I'm just going in circles.

Last edited by Sammysalt; 04-04-2019 at 03:54 PM. Reason: Updated info
Sammysalt is offline  
post #20 of 28 Old 04-11-2019, 05:26 PM
Junior Member
 
Volkster's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 6
 
Any updates to this thread? My has this problem every once in a while too
Volkster is offline  
post #21 of 28 Old 04-12-2019, 08:50 PM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 3
 
I’m going to have to ask about this software update. I thought I had it figured out as a timing thing. I would get in, not touch the brake, buckle up, then with my finger ready press in the break with my food and immediately follow with pressing start. This was great and worked for 2 weeks with no issues. Well, it didn’t work now and so I’m back on the forum. I’m interested to know if the software update has fixed the issue for anyone, yet?
MLighting is offline  
post #22 of 28 Old 04-15-2019, 10:09 PM
Junior Member
 
Volkster's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 6
 
Just had a TSB update performed Saturday that addressed this issue....so far, so good
Volkster is offline  
post #23 of 28 Old 04-15-2019, 10:27 PM
Junior Member
 
Volkster's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 6
 
Here's the TSB. It came out the last week of March
Attached Images
File Type: jpg TSB.jpg (94.3 KB, 20 views)
Volkster is offline  
post #24 of 28 Old 04-20-2019, 02:49 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 5
 
Is there the Number of TSB which I can tell my dealer?
iidmax is offline  
post #25 of 28 Old Yesterday, 04:43 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 1
 
Howdy! New forum member here and jumping in knee deep on this issue. Wife texts this morning and her 2019 Compass High Altitude won't start! 800 total miles and we haven't even made a payment yet. Needless to say I'm pissed.

Any final word on that last computer fix from back in April? Did that work and is anyone STILL having starting issues?

I sure hope she didn't pick a junked ride...my oldest daughter did a few years back with a Nissan Sentra. Trans was JUNK and had to be replaced at 60k. Found out that CVT trans is notorious for going out.
gysgtbigdaddy is online now  
post #26 of 28 Old Yesterday, 07:02 PM
Junior Member
 
Baja-D's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Location: Southern California
Posts: 3
 
Only time the Jeep will not start for me is when I push the button before putting my foot on the brake. I get the message to put my foot on the brake and push start button but nothing happens when I do. Have to turn everything off by hitting the button again with foot off the brake and then try all over again remembering to have foot on the brake first before pushing button. As long as I do that everything is OK.

Baja-D
10-64 likes this.

2019 Jeep Compass Sport FWD,
2.4L I4 M-Air Engine,
6 Speed Automatic Transmission,
Sport Appearance Group,
Technology Group,
Compact Spare Tire.
Baja-D is online now  
post #27 of 28 Old Yesterday, 08:01 PM
Senior Member
 
10-64's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Region of Waterloo, Ontario - Home of the Blackberry & the Blue Box
Posts: 220
 
Garage
Quote:
Originally Posted by Baja-D View Post
Only time the Jeep will not start for me is when I push the button before putting my foot on the brake. I get the message to put my foot on the brake and push start button but nothing happens when I do. Have to turn everything off by hitting the button again with foot off the brake and then try all over again remembering to have foot on the brake first before pushing button. As long as I do that everything is OK.



Baja-D
I've had that happen to me too, and I keep forgetting how to "correct" it! LoL
I have the page marked now in the Owners Manual.
I've only done it two or three times but it's very frustrating when it does happen and you are in a rush to get somewhere

Sent from my SM-G965W using Tapatalk
10-64 is online now  
post #28 of 28 Old Yesterday, 11:08 PM
Junior Member
 
georgef's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: Vermont
Posts: 9
 
Quote:
Originally Posted by iidmax View Post
Is there the Number of TSB which I can tell my dealer?
I know I'm a little late but it may help someone, it is Service Bulletin #18-035-19.

2019 Jeep Compass Latitude
georgef is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Compass Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in













Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2018 Jeep Compass vs 2019 Jeep Cherokee 84z28 2nd Gen Jeep Compass Forum General Discussion 21 10-09-2018 11:30 PM
2014 Jeep Compass would crank but not start lv2tour Customer Service & Warranty issues 0 04-16-2018 06:29 PM
2010 Jeep Compass North Won't Start Magic1965 Repairs - Electrical problems and questions 1 01-04-2017 02:49 PM
Jeep Compass Review: 'This Jeep delivered' CompassMike Jeep Compass News, Rumors and Updates 0 07-10-2011 10:17 PM
Review: 2011 Jeep Compass Latitude CompassMike Jeep Compass News, Rumors and Updates 0 06-30-2011 01:02 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome