09 compass 4x4 cva trans,loss of acceleration - Jeep Compass Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
post #1 of 55 Old 10-22-2009, 04:30 AM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
 
Unhappy 09 compass 4x4 cva trans,loss of acceleration

My first jeep, I love it but. has been losing loss of acceleration for 6 months.after coming to a complete stop , you step on gas and nothing happens.does it when it fills like it but always leaving light or stop sign. had pcm changed 2 weeks ago and just started loss of acceleration again.no codes come up every time. dealer has had it : off and on for 6 months. when dealer has it they never have a problem. so ill go there and test drive it with tech in the vehicle. they think I'm nuts. any one else having similar issues. there at a loss since there computer shows no bad codes.
gpscompass09 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 55 Old 10-22-2009, 05:54 AM
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 39
 
never heard anything like it
Compassed is offline  
post #3 of 55 Old 10-22-2009, 11:54 AM
Senior Member
 
i2canoe's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 656
 
Garage
NOT a good story . . . this is the first post of this nature, keep us posted.
Hopefully you can get this resolved, six months-wow!, and start to enjoy the vehicle.
i2canoe is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 55 Old 10-22-2009, 04:06 PM
Super Moderator
 
Feel for life's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Montreal area.....
Posts: 849
 
GPS.......first welcome to the forum and tell us a bit more details about year, model of your Compass.........never heard anything like this though......

Life is short, Break the rules,
Forgive quickly, Love truly,
Laugh uncontrollably...
Never regret anything that made you smile!
Have a wonderful day!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Feel for life is offline  
post #5 of 55 Old 10-22-2009, 05:00 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
 
help

silver, 4 cyl ,north edition , 2.4L auto,# Freedom-Drive I active full-time 4x4 with selectable 4WD LOCK Electronically Controlled Coupling, just to get that pcm changed was a fight because dealer says who paying,dealer will not because computer shows no bad codes, so i told them Ill pay for it, but still does same thing. I have come close to getting tee boned a few times. this is a very serious problem, Loss of acceleration , jeep should be takin off road , but they say keep driving, would any one else. so i have takin extra life insurance on myself,if i do get in a crash a tow it back to dealer , darn comp says no faults or codes show up. so im up a creak with no paddle.
gpscompass09 is offline  
post #6 of 55 Old 10-22-2009, 05:19 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
 
also the first week i had jeep, some one stole gas cap. so drove with no cap ,no lose cap message.dealer say it fine, again no codes come up.so to prove a point i left the gas cap off for 3 weeks , and no gas cap message. think i have a, well dont want to say.im at a point of i dont trust any thing on this jeep, how do i sell this ?CANT
gpscompass09 is offline  
post #7 of 55 Old 10-23-2009, 01:57 AM
Senior Member
 
i2canoe's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 656
 
Garage
Lemon Laws

What are the LEMON LAWS in BC?
Code or no codes, you have a serious problem it sounds, as much as I am convinced on the qualities of my vehicle, the law of averages means sooner or later somebody has to get stuck with a lemon.
I am sorry it seems to have happened to you, but be firm and persistent with the dealer.
Write them a letter and copy it to the parent company (Chrysler still owns Jeep I believe) and let them know should an accident occurs that they have been advised of the problem and have chosen to neglect it and have told you that your car is 100% safe for the road.

Loved
my 2007 Compass 5-Speed, Limited!

{BUT NOW SOOO IN LOVE WITH MY NEW CRUSH WRANGLER!}
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

-[OIIIIIIO]-

"No man should go through life without once experiencing healthy, even bored solitude in the wilderness, finding himself depending solely on himself and thereby learning his true and hidden strength."
~Jack Kerouac


“Everybody must believe in something. I believe I'll go canoeing.”
-Henry David Thoreau

i2canoe is offline  
post #8 of 55 Old 10-23-2009, 02:31 AM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
 
Unhappy

I have and chyrsler says if dealer ship say it safe to drive then nothing they can do. i have started a form from camvap.ca. I just want to drive
gpscompass09 is offline  
post #9 of 55 Old 11-06-2009, 03:48 AM
Senior Member
 
zackman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 222
 
just to let you guys know i have also experienced this before in my 07 2.4l fwd dealer flashed my pcm numerous times. they even went to the extent of replacing the transmission! and there is a driving enhancement that can be programmed by dealer. it has seemed to go away for quite some time.
zackman is offline  
post #10 of 55 Old 11-06-2009, 03:56 AM
Senior Member
 
i2canoe's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 656
 
Garage
Tell me more . . . .

Quote:
Originally Posted by zackman View Post
and there is a driving enhancement that can be programmed by dealer.
A what????
Zackman tell me more . . . .

Loved
my 2007 Compass 5-Speed, Limited!

{BUT NOW SOOO IN LOVE WITH MY NEW CRUSH WRANGLER!}
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

-[OIIIIIIO]-

"No man should go through life without once experiencing healthy, even bored solitude in the wilderness, finding himself depending solely on himself and thereby learning his true and hidden strength."
~Jack Kerouac


“Everybody must believe in something. I believe I'll go canoeing.”
-Henry David Thoreau

i2canoe is offline  
post #11 of 55 Old 11-06-2009, 04:16 AM
Senior Member
 
zackman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 222
 
Quote:
Originally Posted by i2canoe View Post
A what????
Zackman tell me more . . . .
its some sort of a program update ill look it up
give me a minute
zackman is offline  
post #12 of 55 Old 11-06-2009, 04:32 AM
Senior Member
 
zackman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 222
 
wkjeeps.com/misc/Caliber/TSB/Caliber_1803107.pdf

i had this done i noticed a very slight difference but nothing crazy
zackman is offline  
post #13 of 55 Old 11-07-2009, 12:16 AM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
 
just got my jeep back after 3 weeks,still does same thing,they don't have a clue of whats going on.looks like there are going to buy it back, thanks to camvap. just filling in paper work now.they all so changed the whole dash because the fuel light wood not come on. after leaving gas cap off,,really i have a lemon.
gpscompass09 is offline  
post #14 of 55 Old 11-07-2009, 12:54 AM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 8
 
3 weeks ago they tried flashing ,rebooting ,didn't work , so they changed the pcm, didn't help so they changed the tps throttle sensor, that didn't help, all this for loss of acceleration from dead stop. and it always happens when the motor is cold, summer it did it a few times , but now that the cold is here it does it every day. the dealer ship had it for 2 weeks they called me and said we cant get it to do it,lol. please drive hear and show us. the day i got there i was praying do it for the tech, well he sat down had the comp plugged in i started the jeep and drove 20 feet and stopped, then tech says ok lets go, well i looked at him and said the gas peddle is to the floor, his computer saying the gas peddle tps is open 100%, well he couldn't believe it. kept my foot to floor 20 secs later the jeep slowly takes off until I'm at 5000 rpm. he says ok ok stop. i wait till he says ok lets go, step on gas 50% nothing 100% , he saying again lets go he looks down at my foot and gas peddle is to the floor. 3 times in a row. parked it back at dealer its still there 2 this day.
when i did drive it wife wants me to get another compass. :roll eyes: Reading all the reviews from every one has been a great help. now i have to choose one of three arbitrators, I will be back , let you know what i buy next.
gpscompass09 is offline  
post #15 of 55 Old 11-07-2009, 03:02 AM
Senior Member
 
i2canoe's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 656
 
Garage
They gotta make it work right or give you another one.
I know you would love driving it would it work right.
i2canoe is offline  
post #16 of 55 Old 11-07-2009, 02:07 PM
Senior Member
 
zackman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 222
 
when i head out to work early morning i pull out drive maby 30 feet the gas pedal 50% and my car feels like i hit the brakes then it accelerates as normal
zackman is offline  
post #17 of 55 Old 11-07-2009, 02:18 PM
Senior Member
 
i2canoe's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Montreal, Canada
Posts: 656
 
Garage
Tranny?

Just for the record, gps & zackman, what transmissions do you have?

Reason for asking is that I have never trusted the operation of automatic trans.

Last edited by i2canoe; 11-07-2009 at 04:55 PM.
i2canoe is offline  
post #18 of 55 Old 11-07-2009, 02:22 PM
Senior Member
 
zackman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 222
 
Quote:
Originally Posted by i2canoe View Post
Just for the record, gps & zackman, what transmissions do you have?
jatco cvt
zackman is offline  
post #19 of 55 Old 11-09-2009, 09:48 AM
Administrator
 
Cherokee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: USA
Posts: 1,362
 
Interesting, because while the CVT is not a new concept, seems to me, that if you drove with no gas cap, and did not get a light/code (at the very least it should have shown an evap leak), and flashing/replacing the pcm didn't correct the problem, neither did the tps sensor, seems the miscommunication is between the computer and the transmission, perhaps the throttle linkage, because at WOT, the Compass has plenty of pick up and go, even cold and from a dead stop. I am curious myself now, and will have to see if I can find anything on this anywhere...

- Cherokee





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


My 2007 Jeep Compass Sport, Bright Silver Metallic, 26E, CVT II, Driver Convenience Group, Sunroof, Trailer Tow Prep Group, 4x2

1991 XJ Cherokee Sport 4X4 4.0 H/O I6
2008 Dodge Ram 1500 ST, SWB Reg Cab, Bright Silver Metallic, Trailer Tow Package

JEEP - Just Enjoy Everything, Period.....
Cherokee is offline  
post #20 of 55 Old 11-11-2009, 02:37 PM
DMZ
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Fairhaven, MA
Posts: 29
 
Hello Jeep Lovers.
I heard of a recall back in Oct 2008 where they had a problem with the Powertrain Control Module causing lack of power when accelerating from a stop.. You can call Jeep Customer Service to see if your Jeep may apply to this recall.
The number is: 1 800 853 1403
You'll need the last 8 numbers of your VIN

Good Luck
DMZ is offline  
post #21 of 55 Old 11-15-2009, 02:15 AM
Senior Member
 
Lunch Box's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Maryland
Posts: 169
 
Damn, thats one hell of a problem there, I'd love to hear how this turned out.

Run from me if you want to live.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2008 Jeep Compass Limited 4x4 (4x4 all the way baby!)
Lunch Box is offline  
post #22 of 55 Old 12-16-2009, 02:45 PM
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1
 
Having the same problem

I have taken it to 4 different auto shops now and the last was the chrysler dealership and they did all the updated and I am still having the same problem!!! IT does not do it all the time but it only happens when I am at a full stop then go to take off. I am so fustrated that no one can figure out whats wrong with it.
sshortt is offline  
post #23 of 55 Old 12-16-2009, 04:03 PM
Senior Member
 
zackman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 222
 
Quote:
Originally Posted by sshortt View Post
I have taken it to 4 different auto shops now and the last was the chrysler dealership and they did all the updated and I am still having the same problem!!! IT does not do it all the time but it only happens when I am at a full stop then go to take off. I am so fustrated that no one can figure out whats wrong with it.
its bull**** i know! ive been is your shoes and i still am!!! a class action lawsuit needs to be filed against chrysler corp. you guys have no idea how much i shop time my vehicle has had. i might make a thread later today. at the current moment im trying to find a left control arm because today my ball joint started making a ****load of noise. lastnight i pulled into a parking spot. put my jeep into park and 2sec later my rpms dropped the engine shuttered and my gauges and headlights went dim? and i would say alternator but that was replaced at 45,000km
zackman is offline  
post #24 of 55 Old 12-16-2009, 04:06 PM
Senior Member
 
zackman's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 222
 
Quote:
Originally Posted by sshortt View Post
I have taken it to 4 different auto shops now and the last was the chrysler dealership and they did all the updated and I am still having the same problem!!! IT does not do it all the time but it only happens when I am at a full stop then go to take off. I am so fustrated that no one can figure out whats wrong with it.

OH ALMOST FORGOT.... they have even replaced my transmission! no luck
zackman is offline  
post #25 of 55 Old 12-16-2009, 04:44 PM
Super Moderator
 
Feel for life's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Montreal area.....
Posts: 849
 
Short......welcome to the forum ......sorry to hear about your ongoing issues.........tell us more about your ride !!!

Life is short, Break the rules,
Forgive quickly, Love truly,
Laugh uncontrollably...
Never regret anything that made you smile!
Have a wonderful day!

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Feel for life is offline  
post #26 of 55 Old 12-22-2009, 07:19 AM
Administrator
 
Cherokee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: USA
Posts: 1,362
 
Hey sshortt, welcome aboard, and sorry to hear of your problem as well. It really must stink to be fighting the lemon law, the dealership and Chrysler all at the same time and still be stuck with a vehicle you can barely drive! Anyone have any updates on these problems? Anyone's situation been resolved?

- Cherokee





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


My 2007 Jeep Compass Sport, Bright Silver Metallic, 26E, CVT II, Driver Convenience Group, Sunroof, Trailer Tow Prep Group, 4x2

1991 XJ Cherokee Sport 4X4 4.0 H/O I6
2008 Dodge Ram 1500 ST, SWB Reg Cab, Bright Silver Metallic, Trailer Tow Package

JEEP - Just Enjoy Everything, Period.....
Cherokee is offline  
post #27 of 55 Old 08-30-2010, 06:21 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: So Cal
Posts: 27
 
just started haveing that problem 07 80k miles


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Life is great when cruisen with a Beagle dont leave home without one



07 jeep compass sport
4x4 2.4 16-valve dual vvt
cvtII/ 111,00 miles
customer preferred package 26E
Beagledad is offline  
post #28 of 55 Old 08-31-2010, 03:54 AM
Administrator
 
Cherokee's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: USA
Posts: 1,362
 
This is not sounding good. Heard of it happening with Ram trucks, but not the Compass. Beagledad, have you taken yours to the dealer to see what they say? Awesome sig pic, BTW!

- Cherokee





To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


My 2007 Jeep Compass Sport, Bright Silver Metallic, 26E, CVT II, Driver Convenience Group, Sunroof, Trailer Tow Prep Group, 4x2

1991 XJ Cherokee Sport 4X4 4.0 H/O I6
2008 Dodge Ram 1500 ST, SWB Reg Cab, Bright Silver Metallic, Trailer Tow Package

JEEP - Just Enjoy Everything, Period.....
Cherokee is offline  
post #29 of 55 Old 08-31-2010, 07:12 AM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: So Cal
Posts: 27
 
Quote:
Originally Posted by Cherokee View Post
This is not sounding good. Heard of it happening with Ram trucks, but not the Compass. Beagledad, have you taken yours to the dealer to see what they say? Awesome sig pic, BTW!

- Cherokee
I have not for this problem because not so sure this lag is do to the trany. The jeep is wifes car mine an 05 pt cruiser both have the 2.4l engine however mine is a 5 speed manual trans and it has the same problem and the easiest explination is they built the engine knowing that most of us USA (LONG LIVE THE PROUD AND BRAVE" are aggresive drivers always rushing it and it keeps us from blowing out the engine


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Life is great when cruisen with a Beagle dont leave home without one



07 jeep compass sport
4x4 2.4 16-valve dual vvt
cvtII/ 111,00 miles
customer preferred package 26E
Beagledad is offline  
post #30 of 55 Old 10-06-2010, 03:50 PM
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Caguas, PR
Posts: 4
 
Garage
My wife have a 2010 Compass with the same problem and it doesn't even have 7000 miles. A friend of ours also has the same problem with the Compass. I file a complaint with the NHTSA yesterday so they can investigate. I recommend to everyone to do the same so they take the complaint seriously.
sephiroth25 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Jeep Compass Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome