Poddalem się! Próbowałem wyłączyć system Stop/Start w samochodzie mojej żony z 2024 roku. Podjęte kroki były następujące:
1. Zainstaluj moduł obejścia Z Automotive SGW. Udało mi się to zrobić, szukając po omacku pod deską rozdzielczą nad pedałem hamulca.
2. Podłącz AlfaOBD z modułem OBD MX+ (na tym etapie bez adaptera) do komputera pokładowego.
3. Utwórz kopię zapasową Proxy Alignment.
4. Przejdź do Car Configuration Change i ustaw Stop&Start na Absent.
5. Wyłącz samochód i poczekaj chwilę.
6. Włącz samochód i wiele usterek (migający licznik przebiegu).
7. Wykonaj Proxy Alignment. Podłącz szary adapter po wyświetleniu monitu. Błąd dla wielu modułów.
8. Odłącz akumulator
i poczekaj chwilę.
9. Wykonaj kolejne Proxy Align, a tylko ABS zawodzi.
10. Próbowałem Proxy Align wielokrotnie, ale ABS nadal zawodzi.
11. Migający licznik przebiegu, usterki ABS, ESC itp. Tempomat nie działa. Ale Stop/Start zniknął. :>)
12. ŻONA NIE ZADOWOLONA!!!!
13. Włączono Stop&Start i wykonano przywracanie Proxy. Błąd.
14. Usunięto obejście SGW i zabrano Jeepa do dealera. Zrobili reset na pasie serwisowym. Zajęło to około 1/2 godziny i nic mi nie naliczyli! Koniec z usterkami.
15. ŻONA ZADOWOLONA! Ale nadal musisz naciskać głupi przycisk za każdym razem, gdy chcesz wyłączyć Stop/Start.
1. Zainstaluj moduł obejścia Z Automotive SGW. Udało mi się to zrobić, szukając po omacku pod deską rozdzielczą nad pedałem hamulca.
2. Podłącz AlfaOBD z modułem OBD MX+ (na tym etapie bez adaptera) do komputera pokładowego.
3. Utwórz kopię zapasową Proxy Alignment.
4. Przejdź do Car Configuration Change i ustaw Stop&Start na Absent.
5. Wyłącz samochód i poczekaj chwilę.
6. Włącz samochód i wiele usterek (migający licznik przebiegu).
7. Wykonaj Proxy Alignment. Podłącz szary adapter po wyświetleniu monitu. Błąd dla wielu modułów.
8. Odłącz akumulator
9. Wykonaj kolejne Proxy Align, a tylko ABS zawodzi.
10. Próbowałem Proxy Align wielokrotnie, ale ABS nadal zawodzi.
11. Migający licznik przebiegu, usterki ABS, ESC itp. Tempomat nie działa. Ale Stop/Start zniknął. :>)
12. ŻONA NIE ZADOWOLONA!!!!
13. Włączono Stop&Start i wykonano przywracanie Proxy. Błąd.
14. Usunięto obejście SGW i zabrano Jeepa do dealera. Zrobili reset na pasie serwisowym. Zajęło to około 1/2 godziny i nic mi nie naliczyli! Koniec z usterkami.
15. ŻONA ZADOWOLONA! Ale nadal musisz naciskać głupi przycisk za każdym razem, gdy chcesz wyłączyć Stop/Start.