My Jeep Compass Forum banner

2024 Compass wyłącza Stop/Start

520 views 2 replies 3 participants last post by  Snow_senpaii  
#1 ·
Poddalem się! Próbowałem wyłączyć system Stop/Start w samochodzie mojej żony z 2024 roku. Podjęte kroki były następujące:

1. Zainstaluj moduł obejścia Z Automotive SGW. Udało mi się to zrobić, szukając po omacku pod deską rozdzielczą nad pedałem hamulca.
2. Podłącz AlfaOBD z modułem OBD MX+ (na tym etapie bez adaptera) do komputera pokładowego.
3. Utwórz kopię zapasową Proxy Alignment.
4. Przejdź do Car Configuration Change i ustaw Stop&Start na Absent.
5. Wyłącz samochód i poczekaj chwilę.
6. Włącz samochód i wiele usterek (migający licznik przebiegu).
7. Wykonaj Proxy Alignment. Podłącz szary adapter po wyświetleniu monitu. Błąd dla wielu modułów.
8. Odłącz akumulator(y) i poczekaj chwilę.
9. Wykonaj kolejne Proxy Align, a tylko ABS zawodzi.
10. Próbowałem Proxy Align wielokrotnie, ale ABS nadal zawodzi.
11. Migający licznik przebiegu, usterki ABS, ESC itp. Tempomat nie działa. Ale Stop/Start zniknął. :>)
12. ŻONA NIE ZADOWOLONA!!!!
13. Włączono Stop&Start i wykonano przywracanie Proxy. Błąd.
14. Usunięto obejście SGW i zabrano Jeepa do dealera. Zrobili reset na pasie serwisowym. Zajęło to około 1/2 godziny i nic mi nie naliczyli! Koniec z usterkami.
15. ŻONA ZADOWOLONA! Ale nadal musisz naciskać głupi przycisk za każdym razem, gdy chcesz wyłączyć Stop/Start.

#2 ·
1) Re: #15, Zgadzam się. Po prostu wyłącz go przełącznikiem na konsoli. Uważaj, powiedziano mi, że pozostawienie go cały czas wyłączonego oznacza, że akumulator pomocniczy nie jest doładowywany i ulegnie przedwczesnej awarii.

2) Czy to naprawdę problem? Było tak w moim 2019, ale mój 2025 uruchamia się ponownie prawie natychmiast. System 2025 jest ogromną poprawą w stosunku do systemu 2019. Nie mam pojęcia, jak działa 2024.

PS, bardzo miło ze strony twojego dealera. Nie wszyscy dealerzy to oszuści!

PS, jeśli żona jest szczęśliwa, spraw, by taka pozostała, kupując jej kwiaty. JMO.