ok, więc dostałem z powrotem mój samochód, przepraszam, że to tak długo trwało, ale wiele osób wspomina, że ma to związek z temperaturą i tym podobnymi rzeczami.
Wcale. To był rzeczywisty wskaźnik usterki, a to, co zrobił dealer, to musieli wymienić akumulator. Nie normalny akumulator, ale najwyraźniej jest drugi akumulator pomocniczy, który był zły i musieli go wymienić.
Zdarzyło się to jeszcze raz od czasu, gdy go dostałem, ale ponieważ mój dealer jest zawalony wizytami, zamierzam jeszcze trochę to sprawdzać, zanim zaplanuję kolejny serwis.
Tak zaczęły się moje problemy. To nie jest system ESS - to również nie jest akumulator pomocniczy (próbowali wymienić mój dwa razy). Oto moja sekwencja zdarzeń w celach informacyjnych:
1. "ESS Niedostępne Proszę Serwis" Światło zapaliło się godzinę po jeździe autostradą. To był piątek. Zadzwoniłem i umówiłem się na wizytę u dealera na środę, ponieważ wszystko inne wydawało się w porządku. Do poniedziałku zniknęło to, ale wkrótce ewoluowało do pełnego światła Check Engine z każdym błędem znanym człowiekowi. Jak tylko to się stało, wspomaganie kierownicy przestało działać, gdy moja żona prowadziła. Zostawiłem go u dealera tej nocy.
Dealer przetestował, powiedział, że to akumulator pomocniczy. Próbowali go naładować, to nie rozwiązało problemu. Próbowali go wymienić. Wydawało się w porządku.
2. Dwa dni później światło ESS zaświeciło się ponownie, wraz z Check Engine. Zanieś go z powrotem do dealera. Kontaktują się z FCA. FCA milczy przez 2 dni robocze, po czym wracają: "O tak, całkowicie zapomnieliśmy, że była wadliwa partia akumulatorów pomocniczych. Spróbuj innego". Więc włożyli kolejny.
3. Odbieramy samochód, jedziemy w podróż w obie strony o długości 300 mil. Dzień po tej podróży światło "ESS Niedostępne Proszę Serwis" zapala się ponownie. Zabieram go do dealera w przerwie na lunch. Milę od nich zapala się cały choinka świateł na desce rozdzielczej (Check Engine, Kontrola Trakcji Włączona, Kontrola Trakcji Wyłączona - jak chcesz). Wspomaganie kierownicy się wyłącza, napęd na 4 koła się wyłącza. Wciągam go do zatoki odbiorczej u dealera, próbuję wyłączyć samochód, ale początkowo się nie da. W końcu udaje mi się wyłączyć silnik, ale deska rozdzielcza nadal pokazuje, że jest włączony. Elektryczne zamki do drzwi przestają działać. Samochód również nie uruchomił się ponownie, aby dealer mógł go przenieść. Zasadniczo przeszedł pełne nuklearne stopienie (i tak naprawdę świetny timing!).
4. W tym momencie dostałem Case Managera z FCA (gorąco polecam to również zrobić). Inżynierowie wyższego szczebla współpracują z dealerem. Uważają, że zlokalizowali to do wadliwego modułu ABS, z którym najwyraźniej połączone są inne systemy. Próbowali zaktualizować oprogramowanie, to nie zadziałało. Próbowali go wymienić, to nie zadziałało. Mają problemy z samym przesuwaniem go po swoim warsztacie, nie mówiąc już o jeździe testowej.
W tym momencie zostało to dalej eskalowane. Case Manager powiedział, że FCA wie teraz o co najmniej 3 innych Compassach z tymi samymi problemami. Nadal nie są pewni, co się dzieje, ale ich najsilniejsze teorie to ściśnięty przewód, wadliwe uziemienie, wadliwa płytka drukowana lub wadliwe oprogramowanie (to najstraszniejsze). Kiedy którykolwiek z tych czynników jest czynnikiem, samochody będą robić szalone, pozornie niezwiązane ze sobą rzeczy. Stąd to, co wszyscy widzimy.
Zadzwoń do Jeepa. Zdobądź Case Managera. Zapłacą za wynajem, ponieważ jest to praca objęta gwarancją, więc nie zadowalaj się 2WD od dealera. To poważna sprawa - potencjalnie granicząca z terytorium wezwania do naprawy.