Myślę, że to rozwiązałem. Nie jestem jednak pewien co do powodu. Może to prawo w innym kraju. Kto wie. Przez dobre 2 godziny grzebałem w schematach okablowania i plikach PDF.
Krótko mówiąc, uważam, że ten bezpiecznik jest przeznaczony dla tylnego bloku dystrybucji zasilania na innych rynkach. Wymieniłem moją logikę z kilkoma zdjęciami. Podejrzewam, że jeśli przełączyłbyś kabel z niezabezpieczonego zacisku na zabezpieczony zacisk, dodałbyś tylko warstwę ochrony dla tylnego bloku dystrybucji zasilania. Albo to, albo jest to bezpiecznik świec żarowych do silników Diesla 1.6L lub 2.0L za granicą, do których nie mam schematów okablowania.
Alfa Romeo (część FCA) używa tego samego, co nazywają Battery Distribution Unit (BDU), jak nasze pojazdy. Przynajmniej robią to w 2018 Giulia. Jeśli przyjrzysz się uważnie, zobaczysz bezpiecznik 175A w miejscu, co do którego wszyscy jesteśmy zdezorientowani. Na zdjęciu mówi się o dziwnym "bezpieczniku pirotechnicznym", ale rozumiesz ideę.
View attachment 13902
W 2018 Giulia akumulator i BDU znajdują się w bagażniku. Widać, że bezpiecznik 175A idzie do tylnego centrum dystrybucji zasilania, a niezabezpieczony zacisk idzie do dodatniego zdalnego słupka rozruchowego z przodu samochodu i łączy się z rozrusznikiem, alternatorem i innymi rzeczami.
View attachment 13904
W tylnym centrum dystrybucji zasilania 2018 Giulia można zobaczyć kilka rzeczy, które wydają się nam znajome, takie jak fotel komfortowy, regulacja podparcia lędźwiowego kierowcy i osłona przeciwsłoneczna.
View attachment 13905
Tylne centrum dystrybucji zasilania w 2018 Compass ma wiele takich samych rzeczy. Dla Twojej informacji, znajduje się to pod małym naczyniem po stronie kierowcy z tyłu.
View attachment 13906
Jedyną rzeczą jest to, że przynajmniej na rynku amerykańskim tylne centrum dystrybucji zasilania jest zasilane z niezabezpieczonego zacisku na BDU.
View attachment 13907