Czy ktoś próbował modułów ODB2 z chipem Stage 1, 2 lub 3? Jeśli tak, to który i jak działały?
A co z Jeepem Compass 2.0L z 2014 roku? Czy w 2014 roku nadal jest miejsce na ulepszenia na poziomie 1 przy 93 oktanach?Nie działają w normalnych silnikach benzynowych, tylko w silnikach z turbodoładowaniem gazowym i silnikach Diesla z turbodoładowaniem.
Czy to dotyczy również Jeepa Compass latitude 2.0 L z 2014 roku? Chciałbym trochę więcej przyspieszenia. Jeżdżę dużo po autostradzie.Chip tuning typu plug-n-play to już w zasadzie relikt przeszłości. Kiedyś inżynierom trudno było sprawić, by silniki były wystarczająco dynamiczne, aby przełączać się między oszczędnością paliwa a osiąganiem maksymalnej mocy, ale dawno już to pokonali, o czym świadczą te wszystkie małe 4-cylindrowe silniki, które generują większą moc szczytową niż silnik V6 z dawnych lat o dwukrotnie większej pojemności skokowej. Nie ma nic, co chip typu plug-in mógłby zrobić dla nowoczesnego silnika w dzisiejszych czasach, poza ewentualnym zwiększeniem doładowania powyżej bezpiecznego poziomu w silniku z turbodoładowaniem.
Z którego roku jest Twój Compass? Mam Compass Latitude z 2014 roku. Nie mam pojęcia, co to jest pakiet Latitude, ale mój jeep ma silnik 2.0 litra. Czy chip się opłaca? Jeżdżę sporo po autostradzie i jest dużo nagłych zatrzymań i nagłych przyspieszeń.Pojechałem
2008 FDII Patriot
2012 FDII Compass
2016 Cherokee Trailhawk
2014 Grand Cherokee
Ale kupiłem też mojej żonie Cherokee z 2014 roku, kiedy po raz pierwszy wyszły ponad 7 lat temu, więc jest moim królikiem doświadczalnym.
Problem ze skrzynią biegów jest taki. Ma limity i można je zmienić, aby uzyskać większą wydajność, ale w PCM są również limity, które kontrolują prawie to samo.
Oto przykład.
2014 Cherokee stock PCM i TCM próbujące zrobić test hamulców
Teraz Cherokee z 2016 roku robiący to samo, ale zarządzanie momentem obrotowym dostrojone zarówno w PCM, jak i TCM
Powiem ci coś w tej chwili, szaleństwo to oszustwo, mówią, że zmieniają tylko moment obrotowy na innych biegach, tylko nie na 1. i wstecznym.......no cóż, zgadnij, w części, na którą patrzą w TCM, 1. bieg jest ograniczony do 295 ft/lbs (o wiele więcej niż kiedykolwiek zrobisz), a pozostałe biegi są na poziomie 406 ft/lbs. Istnieje pewne zarządzanie momentem obrotowym w skrzyni biegów, którego nie należy ruszać, a konkretnie przy zmianie biegów w górę i w dół. Naprawdę trzeba uważać na to, co się zmienia, ponieważ można skończyć gotowaniem skrzyni biegów.
To, czego szaleństwo nie wie, to fakt, że w TCM są jeszcze 3 inne miejsca, które ograniczają moment obrotowy, a w przypadku V6 Cherokee ograniczają moment obrotowy znacznie poniżej wartości szczytowych
Jak widać, wartości są znacznie poniżej szczytowego momentu obrotowego 239 ft/lbs, ale sama zmiana tych wartości nic nie dała, musiałem również zmienić wartości w PCM.
Co sprowadza mnie z powrotem do mojej następnej obserwacji, nie mam programu 2.4 TCM, aby na niego spojrzeć, ponieważ ludzie są zbyt skąpi, aby kupić HP Tuners i wysłać mi swoje pliki, ale załóżmy, że TCM ma identyczne limity na 2.4, jak na V6 cherokee. Nigdy nie osiągniesz momentu obrotowego 199 ft/lbs z 2.4, więc ta tabela może być bezużyteczna i nie przynieść żadnych korzyści. Może być tylko w PCM, że istnieją ograniczenia momentu obrotowego. Muszę jednak zdobyć kopię Compass PCM lub TCM i zobaczyć, jak to wszystko działa.
Na platformie cherokee FCA zrobiło wiele strasznych rzeczy, aby zmniejszyć osiągi silnika i skrzyni biegów, mogę tylko mieć nadzieję, że nie zepsuli platformy Compass i Renegade.
Spróbowałem PLP+ z wyświetlaczem przeziernym i strumieniem danych, kiedy zwiększyłem rozmiar opon, sprawdziłem mpg i spadłem ze średniej 22,5 do 19,5-20. Po instalacji plp moja średnia wynosi 23,4, więc tak, 300 dolarów jest warte zobaczenia realnego zysku 3-4 mpg.Czy ktoś próbował któregoś z modułów ODB2 Stage 1,2 lub 3 do chip tuningu? Jeśli tak, to którego i jak działał?
Twój PCM jest zablokowany, a port OBD jest zablokowany przed odbieraniem poleceń nadrzędnych, więc nie uzyskano żadnej wydajności silnikaSo I tried the PLP+ with heads-up display and data stream , when I upsized tires I checked mpg and went from 22.5 average to 19.5-20. After installation of plp my average is consistent 23.4 so yeah 300 bucks is worth it to see a real gain of 3-4 mpg.
Właściwie to nazywam cię kłamcą, ponieważ nie możesz dostarczyć żadnych dowodów opartych na faktach, że cokolwiek, co opublikowałeś, faktycznie coś zrobiło. Proszę więc obalić to, co opublikowałem.To nie bzdury, ani nie próbowałem powiedzieć, że się mylisz. Używam tej grupy tak samo jak wszyscy inni, a powodem, dla którego nie odpowiadam zbyt często, są tacy ludzie jak ty. Każdy ma prawo do własnego zdania, chyba że nazywasz mnie kłamcą? Wszyscy tu jesteśmy, ponieważ kochamy styl życia i lubimy nasze pojazdy lub potrzebujemy pomocy. Nie po to, żeby urządzać zawody.